Avelskonferens 2020

Tiden är mogen för en träff, där alla intresserade medlemmar får möjlighet att mötas och prata och lära sig om de olika frågor som berör avel med GDH.

Det är många saker som ska stämma för uppfödare när det planeras för parning. Enligt hälsoprogram ska det planeras efter känd HD- och PRA-status. Det strävas efter bra jaktinstinkter, trevliga hundar mentalt och även fina hundar exteriört. En stor och komplex fråga som vi i avelsrådet vill lyfta extra mycket är: 

Hur ska vi göra för att få så stor genetisk variation som möjligt för att undvika släktskapet inom rasen blir för stort?

Vi träffas för att prata, diskutera, ha trevligt, äta gott och lyssna till Mia Löwbeer, Medical Technician, från Karolinska Institutet som kommer berätta om genetik och om sin erfarenhet med avelsarbete inom urhundsrasen basenji.

 

Datum: lördag den 5 september 2020 kl.10 

Plats: Östjädravägen 32, Dingtuna, Västerås

Lunch till självkostnadspris kr 80 kr (meddela matallergier el dyl)

Middag serveras vid 19-tiden för alla som vill stanna. Kostnad kr 200 kr.

 

Anmälan senast: 2020-08-09

ange antal personer på möte/lunch ____

ange antal personer på middag ____

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. alternativt 070-2153232

Nilla Lundberg

 

Välkommen!

Hälsar GDH-klubbens avelråd

i samarbete med Studiefrämjandet

 

Tips boende!

Möjlighet finns att ställa upp husbil/husvagn, vänligen kontakta Nilla Lundberg.

SCANDIC Västerås, Pilgatan 33 (SKK rabatt)

www.scandichotels.com tel. 021-4955800

Strömsholms vandrarhem, Sofielundsvägen 23

www.stromsholmsvandrarhem.com tel. 0220-4377

Årsmötet Flyttas!

Pga coronaviruset har styrelsen för GDH-klubben, precis som så många andra ras- och specialistklubbar, valt att flytta årsmötet till ett senare datum. Mer information kommer efter den 31/3, då vi har ett styrelsemöte. 

Med vänlig hälsning Styrelsen

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Rutiner vid DNA-test för PRA

1. Beställ tid för blodprovstagning hos hundens veterinär.

2. Skriv ut de två remisser som behövs för att testet skall kunna göras.

Utan denna remiss ifylld med samtliga uppgifter, inklusive veterinärens underskrift, kommer du inte att kunna få resultatet registrerat hos Svenska Kennelklubben om/när testet blir godkänt för registrering här (en lång och omfattande process).

3. Gå in på denna länk http://ivh.ku.dk/dokumenter/genetik-tests/dnatestarveligesygdomme/hoensehund/ och betala för blodprovet. Observera att betala för PRA-testet. Det finns fler prov på samma sida som går att betala. Var också uppmärksam på att du måste ange hundens namn som den har i stamtavlan när du betalar för testet, annars kan de inte matcha betalningen till remissen de får med blodet.

4. Hos veterinären kontrolleras hundens id-märkning innan blodprovet tas. Glöm inte att ta med stamtavlan så att veterinären kan se att det är samma hund som står angiven i remisserna.

5. Röret paketeras nu så att det klarar postens hantering (vadderat kuvert, gärna med extra bubbelplast runt röret). Glöm inte att den danska remissen skall med i kuvertet! Allt detta brukar veterinärerna ha kontroll på. Adressen till laboratoriet i Köpenhamn står överst på den danska remissen

6. När det finns ett resultat så skickas detta via mail till den adress du angivit på remissen. VAR NOGA MED ATT SPARA RESULTATET!! Du är den enda som får det tillsänt!

7. Meddela gärna resultatet till det svenska avelsrådet! Det är enda sättet vi kan följa hur det ser ut gällande PRA här i Sverige!

 

Lycka till med provtagning och resultat!